سیستم ایمنی بدن به چه ویتامین ها و مواد معدنی احتیاج دارد؟
به گزارش وبلاگ تیم مسلم، این روزها با شیوع کروناویروس اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن بیش از پیش درک می گردد اما متاسفانه بیشتر افراد ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج بدن خود را دریافت نکرده و تصور می نمایند تنها با مصرف زیاد بعضی میوه ها مانند پرتقال این احتیاج رفع می گردد، حال آنکه بدن به مصرف طیف وسیعی از میوه ها و سبزیجات احتیاج دارد.
به گزارش وبلاگ تیم مسلم، یک سیستم ایمنی سالم به ترکیبی متعادل از ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین الگوی متناسب خواب و ورزش منظم احتیاج دارد و توصیه می گردد به جز در بعضی موارد استثنا، بهتر است ویتامین ها و مواد معدنی را از غذاهای خود به جای قرص های مکمل دریافت کنید.
در ادامه نکاتی برای دریافت ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج برای تقویت سیستم ایمنی بدن به نقل از پایگاه اینترنتی سازمان بهداشت کلیولند بیان می گردد:
ویتامین C: بیشتر افراد در خصوص اهمیت نقش مصرف ویتامین C در تقویت سیستم ایمنی بدن می دانند اما منابع این ویتامین حیاتی را به جز مرکباتی مانند پرتقال نمی شناسند. سبزیجاتی با برگ های سبز مانند اسفناج و همچنین کلم، فلفل دلمه ای، جوانه بروکسل، توت فرنگی و پاپایا نیز منابع بسیار خوبی برای این ویتامین هستند. در حقیقت، ویتامین C در غذاهای زیادی وجود دارد و بیشتر افراد با مصرف آن ها احتیاجی به مصرف مکمل ها نداشته باشند، مگر اینکه پزشک توصیه نموده باشد.
ویتامین E: این ویتامین نیز مانند ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است که به بدن یاری می نماید تا از عفونت ها جلوگیری کند. بادام، بادام زمینی، فندق و تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E هستند. همچنین اسفناج و کلم بروکلی نیز منبعی برای این ویتامین محسوب می شوند. ویتامین E برای حدود 200 واکنش بیوشیمیایی بدن ضروری است، از این رو برای عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار حائز اهمیت است. همچنین مصرف غذاهای سرشار از ویتامین B6 شامل موز، سینه مرغ کم چرب، ماهی های آب سرد مانند تن ماهی، سیب زمینی پخته شده و نخود نیز در کنار ویتامین E توصیه می گردد.
ویتامین A: برای دریافت این ویتامین باید به سراغ مواد غذایی رنگارنگ بروید. غذاهایی که دارای ترکیبات رنگارنگی به نام کاروتنوئید هستند شامل هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل طالبی و کدو حلوایی بوده و بدن کاروتنوئید آن ها را به ویتامین A تبدیل می نماید. این مواد غذایی یک خاصیت آنتی اکسیدانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت دارند.
ویتامین D: همان طور که بهتر است بیشتر ویتامین های خود را از مواد غذایی دریافت کنید اما ویتامین D ممکن است از این قاعده مستثنا باشد. شما می توانید میزان مصرف خود را به وسیله غذاهایی مانند ماهی های چرب از جمله قزل آلا، ماهی خال خالی، ماهی تن و ساردین و غذاهای غنی شده مانند شیر، آب پرتقال و غلات افزایش دهید. بسیاری از افراد به سختی قادر به جذب ویتامین D از مواد غذایی هستند، بنابراین اگر کمبود ویتامین D دارید، در خصوص مصرف مکمل های این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
فولات/فولیک اسید: فولات فرم طبیعی این ماده معدنی بوده و اسید فولیک فرم مصنوعی آن است که به دلیل فواید سلامتی آن اغلب به غذاها اضافه می گردد. برای دریافت فولات بیشتر و به طور مرتب لوبیا و نخود فرنگی و همچنین سبزیجات دارای برگ های سبز را به بشقاب غذایی خود اضافه کنید.
همچنین بعضی از مواد غذایی غنی شده با فولیک اسید از جمله نان های غنی شده، پاستا، برنج و سایر محصولات غلات 100 درصد سبوس در بازار موجود است که می توانید با چک کردن برچسب های روی این محصولات از غنی بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.
آهن: آهن که در جابجایی اکسیژن در سراسر بدن نقش مهمی دارد، به شکل های مختلفی وجود دارد. بدن می تواند به راحتی آهن هِم را که در گوشت بدون چربی مرغ و بوقلمون وجود دارد جذب کند. همچنین غذاهای دریایی نیز سرشار از آهن هستند. شکل دیگری از آهن در لوبیا، کلم بروکلی و کلم نیز وجود دارد که البته جذب آن برای بدن سخت تر ولی ممکن است.
سلنیوم: سلنیوم تاثیر به سزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در کاهش سرعت واکنش بیش از حد بدن به بعضی از انواع تهاجمی سرطان دارد. سیر، کلم بروکلی، ماهی ساردین، تن ماهی، آجیل برزیلی و جو از منابع مهم سلنیوم به شمار می فرایند.
روی: روی در مرغ و گوشت قرمز بدون چربی، لوبیای پخته شده، ماست ، نخود فرنگی، صدف و خرچنگ وجود دارد. روی باعث کند شدن پاسخ ایمنی و کنترل التهاب در بدن می گردد.
همچنین پزشکان توصیه نموده اند در صورت عدم دسترسی به بعضی از مواد غذایی می توانید از نوع منجمد آن ها بهره ببرید و نگرانی از بابت این نوع مواد غذایی نداشته باشید.
منبع: خبرگزاری ایسنا