13 خاصیت لبو و آب لبو برای سلامتی
به گزارش وبلاگ تیم مسلم، مطالعات اخیر از تأثیر چشمگیر لبو و آب لبو در بهبود عملکرد ورزشکاران، کاهش فشار خون و افزایش جریان خون حکایت دارند. امروزه غذاهای مختلف تهیه شده از لبو و محصولات آن در همه جا دیده می شوند. جالب است بدانید لبو و چغندر قند از یک خانواده اند، ولی از لحاظ ژنتیکی و ارزش تغذیه ای تفاوت هایی دارند.
فواید و خواص لبو برای سلامتی
مصرف میوه ها و سبزیجات موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با سبک زندگی می گردد. بسیاری از مطالعات حاکی از آن بوده که مصرف بیشتر غذاهای گیاهی مانند لبو خطرچاقی، مرگ ومیر و بیماری های قلبی را می کاهد و به افزایش سلامت پوست و مو، افزایش انرژی وکاهش وزن یاری می نماید. در ادامه با خواص لبو بیشتر آشنا می شوید.1. سلامت قلب و فشار خونبراساس مطالعه ای که در سال 2008 به چاپ رسید، تأثیرات مصرف 500 میلی لیتر آب لبو بر داوطلبان سالم آنالیز شد. پژوهشگران در این مطالعه دریافتند که فشار خون افراد پس از مصرف آب لبو به طور چشمگیری کاهش می یابد.
محققان براین باورند که این امر به خاطر وجود مقادیر بالای نیترات موجود در آب لبو است. بنابراین مصرف آب لبو و سبزیجات سرشار از نیترات، یکی از راه های مقرون به صرفه و مؤثر برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالاست.
در مطالعه دیگری که در سال 2010 در ارتباط با خواص لبو صورت گرفت هم نتایج مشابهی مشاهده شد. این مطالعه نشان داد که مصرف آب لبو بسته به مقدار آن می تواند تأثیرات چشمگیری در پایین آوردن فشار خون داشته باشد.
2. جلوگیری از زوال عقلمحققان دانشگاه ویک فارست دریافته اند که نوشیدن آب لبو می تواند اکسیژناسیون را در مغز بهبود بدهد و پیشرفت علائم زوال عقل را در افراد مسن به تأخیر بیندازد.
براساس گفته دنیل کیم شاپیرو (مدیر مرکز پژوهش های کاربردی دانشگاه ویک فارست) با افزایش سن جریان خون به برخی نواحی مغز کاهش می یابد و موجب کاهش قدرت شناختی و افزایش خطر زوال عقل می گردد.
مصرف آب لبو به عنوان یک سبزی سرشار از نیترات می تواند جریان خون و اکسیژناسیون در مغز را بهبود دهد.
3. یاری به بیماران دیابتیلبو محتوی نوعی آنتی اکسیدان به نام آلفالیپوئیک اسید است که می تواند به کاهش سطح گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین یاری می نماید و از تغییرات اکسیداتیو مرتبط با استرس در بیماران مبتلا به دیابت جلوگیری کند.
مطالعات نشان داده اند آلفالیپوئیک اسید می تواند نشانه های نوروپاتی محیطی و نوروپاتی اتونومیک را در مبتلایان به دیابت کاهش دهد.
بااین حال یک فراتحلیل (تحلیل یکجای داده های به دست آمده از پژوهش های مختلف) درباره خواص آلفالیپوئیک اسید نشان می دهد احتمالا تأثیر آن تنها محدود به تزریق داخل وریدی است. نویسندگان این تحلیل می گویند معین نیست بهبود احتمالی فرد پس از 3 تا 5 هفته مصرف روزانه 600 میلی گرم از آلفالیپوئیک اسید اهمیت بالینی دارد یا خیر.
4. بهبود گوارش و دفعیکی دیگر از خواص لبو یاری به دفع و بهبود گوارش است. لبو یکی از خوراکی های سرشار از فیبر است به همین علت می تواند درجلوگیری از یبوست مؤثر باشد و موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش و دفع راحت تر مدفوع می گردد.
5. کاهش التهاباتکولین یک جزء بسیار مهم و پرخاصیت لبو است که به خواب، حرکات عضلات، یادگیری و تقویت حافظه یاری می نماید. بعلاوه کولین به حفظ ساختار غشاهای سلولی، به انتقال امواج عصبی، جذب چربی و کاهش التهابات مزمن یاری می نماید.
6. بهبود سوخت و ساز و عملکرد ورزشکارانمکمل های غذایی محتوی آب لبو می توانند اکسیژناسیون عضلات را در طول تمرینات ورزشی بهبود دهند. افزایش مصرف نیترات می تواند به طور بالقوه مقاومت فرد را در طول تمرینات ورزشی طولانی افزایش دهد. کیفیت زندگی افرادی که به خاطر مسائل قلبی-عروقی، تنفسی و سندروم سوخت وسازی و به علت کمبود اکسیژناسیون نمی توانند تحرک روزانه کافی داشته باشند، با مصرف سبزیجات حاوی نیترات بهبود می یابد.
آب لبو می تواند عملکرد دوچرخه سواران را در مسابقات تایم تریل 4 کیلومتر 11 ثانیه یا 2.8 درصد بهبود دهد. این عدد در مسافت 16.1 کیلومتر به 45 ثانیه یا 2.7 درصد می رسد.
7. یاری به تنظیم وزنآب لبو کالری بسیاری پایینی دارد و فاقد چربی است. آب لبو یک نوشیدنی خوب برای آغاز روز است که می تواند مواد مغذی و انرژی مورداحتیاجتان را تأمین کند.
8. پیشگیری از سرطانرنگ خاص لبو به خاطر وجود بتالائین است. بتالائین از آنتی اکسیدان های محلول در آب است. براساس مطالعه ای که در سال 2014 صورت گرفت، بتالائین می تواند از سلول های سالم در برابر آثار مخرب برخی داروهای درمان سرطان محافظت بکند. بتالائین در نابودی رادیکال های آزاد مؤثر است. رادیکال های آزاد می توانند سلول های ناپایدار بدن را پیدا و نابود نمایند.
9. منبع خوبی از پتاسیم و سایر مواد معدنیپتاسیم ماده معدنی مهمی است که به عملکرد مناسب اعصاب و عضلات یاری می نماید. علائمی مانند خستگی، ضعف و گرفتگی عضلات از علائم کاهش سطح پتاسیم هستند. بعلاوه اگر سطح پتاسیم خیلی پایین بیاید، موجب ضربان غیرطبیعی قلب و تهدید زندگی فرد می گردد. لبو سرشار از پتاسیم است. میانه روی و اعتدال در مصرف آب لبو باعث می گردد سطح پتاسیم در بدن در حد متعادلی باقی بماند.
بدن انسان نمی تواند بدون دریافت مواد معدنی ضروری به درستی وظایف اش را انجام بدهد. برخی مواد مغذی به تقویت سیستم ایمنی یاری می نمایند. درحالی که برخی دیگر به سلامت دندان ها و استخوان ها یاری می نمایند. آب لبو علاوه بر پتاسیم محتوی مواد معدنی دیگری هم هست. کلسیم، آهن، مهمیم، منگنز، فسفر، سدیم، روی، مس و سلنیم از سایر مواد معدنی مهمی هستند که می توان آنها را در آب لبو یافت.
10. محتوی ویتامین Cآب لبو منبع خوبی از ویتامین C است. ویتامین Cبا خاصیت آنتی اکسیدانی اش موجب تقویت دستگاه ایمنی می گردد و از سلول های بدن در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می نماید. بعلاوه ویتامین C به فراوری کلاژن، ترمیم زخم ها و جذب آهن یاری می نماید.
11. تقویت کبدممکن است کبد به دلایلی آسیب دیده باشد و در انجام وظایفش دچار مشکل بگردد. رژیم غذایی نامناسب، مصرف بیش ازحد نوشیدنی های الکلی، قرارگرفتن در معرض ترکیبات سمی و کم تحرکی از دلایل بروز بیماری کبد چرب غیرالکلی و آسیب زدن به کبد هستند.
بعلاوه لبو حاوی بتائین است. بتائین می تواند از تجمع چربی در کبد پیشگیری کند یا از مقدار آن بکاهد. بعلاوه بتائین از کبد در برابر سموم محافظت می نماید.
12. منبع خوبی از فولاتفولات (ویتامین B9) از ویتامین های گروه B است. فولات از بروز مسائل ناشی از نقص لوله عصبی، مانند مهره شکاف (شکاف مادرزاد مهره ها) و آنانسفالی (بی مخ زایی) پیشگیری می نماید. بعلاوه فولات خطر تولد نوزاد نارس را کاهش می دهد. بنابراین مصرف روزانه فولات به مقدار کافی، برای زنان باردار و زنانی که قصد بارداری دارند، لازم است. توصیه می گردد روزانه 600 میکروگرم فولات دریافت کنید و افزودن لبو به رژیم غذایی تان در این راه به شما یاری می نماید.
13. کاهش کلسترولاگر به کلسترول بالا مبتلا هستید، حتما آب لبو را به رژیم غذایی تان بیفزایید. براساس مطالعه ا که در سال 2011 بر روی موش ها انجام گرفت، عصاره لبو می تواند کلسترول کل و تری گلیسرید را کاهش و کلسترول خوب را افزایش بدهد. بعلاوه آب لبو توانست استرس اکسیداتیو را کاهش بدهد. پژوهشگران معتقدند خاصیت لبو در کاهش کلسترول به خاطر وجود فیتونوترینت هایی مانند فلاونوئیدهاست.
احتیاطممکن است پس از مصرف لبو، رنگ ادرار و مدفوع به رنگ قرمز یا مایل به صورتی در بیاید. این شرایط بیتوریا نامیده می گردد که برای بدن خطری ندارد. اما ممکن است شما را کمی بترساند.
اگر فشار خون تان پایین است، نوشیدن منظم آب لبو می تواند فشار خون را تا مرز خطرناکی کاهش بدهد. بنابراین باید فشار خون تان را به طور منظم کنترل کنید.
اگر در معرض بروز سنگ کلیه هستید، نباید آب لبو بنوشید. لبو سرشار از اگزالات است که موجب بروز کریستال هایی در ادرار و درنهایت ایجاد سنگ کلیه می گردد.
ارزش غذایی لبو و خواص دیگر لبو و آب لبویک فنجان لبوی خام محتوی مقادیر زیر از مواد مغذی است:
58 کالری؛
13 گرم کربوهیدرات که از این مقدار 9 گرم را قندها و 4 گرم را فیبر تشکیل می دهد؛
2 گرم پروتئین.
بسته به کارخانه فراورینماینده آب لبو ارزش تغذیه ای یک بسته 296 میلی لیتری آب لبو به توضیح زیر است:
44 کالری؛
11 گرم کربوهیدرات که از این مقدار 1 گرم را فیبر و 8 گرم را قندها تشکیل می دهند؛
2 گرم پروتئین.
بهتر است برچسب روی آب لبو را بخوانید تا محصول مصرفی دارای شکر افزوده نباشد.
لبو 1٪ احتیاج روزانه فرد به ویتامین A، مقدار 2٪ کلسیم، 11٪ ویتامین C و 6٪ آهن را تأمین می نماید.
ویتامین C آنتی اکسیدانی است که در ساخت کلاژن، برخی پیغام رسان های عصبی و سوخت وساز پروتئین ها نقش کلیدی بازی می نماید. آهن یک بخش ضروری هموگلوبین است. هموگلوبین پروتئینی است که اکسیژن را از ریه ها به بافت های بدن انتقال می دهد و برای رشد و عملکرد سلول ها لازم است. کمبود آهن می تواند منجر به بروز برخی از انواع کم خونی (آنمی) گردد.
لبو منبعی غنی از فولات و منگنز است. بعلاوه لبو محتوی تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، پانتوتنیک اسید، کولین، بتائین،مهمیم، فسفر، پتاسیم، روی (زینک)، مس و سلنیم است.
فولات برای سوخت وساز مناسب، داشتن پوست سالم، موی سالم و محافظت دهان از زخم ها مورداحتیاج است. مصرف خوراکی های حاوی اسید فولیک در دوران بارداری توصیه می گردد. مطالعات نشان می دهند که مصرف آن در دوران بارداری می تواند به وزن مناسب نوزاد حین تولد یاری کند و از اختلالات قلبی مادرزادی و سایر اختلالات مانند نقص لوله عصبی در نوزادان جلوگیری کند.
منگنز در بدن به مقدار کمی مورداحتیاج است، ولی همین مقدار برای وظایف مختلفی مورداحتیاج است. کمبود منگنز می تواند موجب ناباروری، ناهنجاری استخوانی، ضعف بدن و تشنج گردد.
لبو سرشار از فیبر است. ازاین رو یکی دیگر از خواص لبو این است که در حفظ سلامت دستگاه قلبی-عروقی و مقابله با سرطانمؤثر است.
راه های مصرف لبوبرای بهره گیری از خواص لبو می توان آن را به شکل آب پز، بخارپز، کبابی، ترشی و حتی خام استفاده کرد.
می توانید پوست لبو را بکنید و آن را در آب میوه گیری بیندازید و آب آن را همراه با آب پرتقال تازه، نعناع، سیب، آناناس، لیمو یا زنجبیل میل کنید.
می توانید از لبوی رنده شده در سالاد کلم یا سایر سالادها بهره ببرید.
کباب کردن لبو با پنیر بز هم طعمی عالی می سازد.
می توانید از ترشی لبو به همراه غذاهایتان بهره ببرید.
می توانید لبوی خام را برش بزنید و با آب لیمو ترش و کمی پودر چیلی (نوعی ادویه با پایه فلفل تند) میل کنید.
بعلاوه می توانید پس از تهیه لبوی آب پز یا بخارپز آن را با برخی طعم دهنده ها ترکیب و میل کنید.
زمانی که می خواهید لبو خریداری کنید، توجه کنید که لبو با توجه به مقدار اش وزن مناسبی داشته باشد و سطح آن آسیب دیدگی نداشته باشد. اگر زایده سبز در بالای لبو وجود دارد، باید تازه باشد؛ نه کهنه و پژمرده. بعلاوه این قسمت از لبو هم خوراکی است.
لبو فقط به رنگ قرمز وجود ندارد. در برخی نقاط لبو به رنگ های طلایی و سفید هم وجود دارد.
برای نگهداری لبو به مدت چند روز آن را در کیسه ای بگذارید، سر کیسه را به خوبی ببندید و در یخچال نگهداری کنید. اگر می خواهید لبو را به مدت طولانی تری نگهداری کنید، برگ ها و ساقه آن را تا حدود 5 سانتی متر ببرید. لبو را در ظرفی از خاک بریزید و در پارکینگ یا هرجایی که خنک است و محصول دچار انجماد نمی گردد، نگهداری کنید.
مضرات لبو برای سلامتیدرصورت نگهداری نکردن درست آب سبزیجات محتوی نیترات، تجمع باکتری ها باعث تبدیل نیترات به نیتریت شده و آب میوه یا سبزی را آلوده می نماید. مصرف مقادیر بالای نیتریت برای سلامتی مضر است.
رژیم های غذایی سرشار از نیترات ممکن است با برخی داروها مانند نیتروگلیسرین یا داروهای حاوی نیتریت که برای آنژین صدری استفاده می شوند یا با سیلدنافیل سیترات، تادالافیل و واردنافیل تداخل داشته باشد.
از قلم نیاندازید که رژیم غذایی کلی فرد در پیشگیری از بیماری ها و حفظ سلامتی نقش اساسی دارد. بهتر است تا رژیم غذایی متنوع حاوی غذاهای سالم داشته باشید تا سلامتی تان حفظ گردد.
سخن آخرلبو را چه خام، چه پخته یا به هر شکل دیگری مصرف بکنید، باز هم غذای سالمی محسوب می گردد. اما مصرف آب لبو روش بهتری است. زیرا در فرایند پختن، خواص تغذیه ای لبو کاهش می یابد. اگر طعم آب لبو را دوست ندارید، می تواند به آن سیب، نعناع، مرکبات یا هویج اضافه بکنید.
اگر می خواهید آب لبو را به رژیم غذایی تان اضافه کنید، در ابتدا مقادیر کمتری از آن را مصرف کنید تا ببینید واکنش بدن تان نسبت به آن چیست. رفته رفته می توانید مقدار مصرفی آن را افزایش دهید.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون